Speltherapie
Als de ontwikkeling van je kind vastloopt (al dan niet door een traumatische ervaring) kan individuele speltherapie helpen deze weer op gang te krijgen. Spel is de taal van het kind! Het spel geeft het kind de gelegenheid om te ontspannen, gedachten, gevoelens en wensen te uiten, ervaringen te verwerken en te experimenteren met allerlei vormen van gedrag. Naast het ‘doen alsof’ spel wordt er ook gebruik gemaakt van andere werkvormen als tekenen, gesprekjes, verhalen, werkboeken, ontspanningsoefeningen en gezelschapsspelen. Er wordt steeds gezocht naar de juiste ingang voor ieder kind.
Psychomotore therapie (PMT)
Psychomotorische therapie sluit aan bij de belevingswereld van je kind omdat het zich bewegend en spelend ontwikkelt. Het bewegen en het lichaam zijn middelen om te communiceren met de omgeving. Je kind laat in zijn houding en bewegingsgedrag zien hoe hij zich voelt en de omgeving ervaart. Soms is het nodig om bepaald gedrag te veranderen, omdat de situatie waar dit gedrag voor gebruikt is veranderd is. Denk bijvoorbeeld aan een traumatische ervaring of (aanhoudende) stressvolle situatie(s).
Komt deze verandering niet vanzelf, dan ontstaat er onbegrip over de manier waarop gereageerd wordt, wat uiteindelijk leidt tot een neerwaartse spiraal aan negatieve ervaringen. Psychomotorische therapie biedt het kind een veilige en vertrouwde omgeving, waarin het al bewegend en spelend in staat wordt gesteld te uiten wat het niet in woorden kan uitdrukken en te oefenen met nieuw gedrag.
Dans- en bewegingstherapie
Dans- en bewegingstherapie kan je kind helpen zich te leren uiten. Je kind leert zich in de therapie op speelse wijze verder te ontwikkelen in dans en beweging. Het kind breidt zijn bewegingspatroon uit, het lichaamsbesef wordt versterkt en daarmee ook hoe het zich gedraagt. Als het nodig is wordt er naast dans en beweging ook gepraat en gebruik gemaakt van andere creatieve middelen als ontspanningsoefeningen, beeldend vormen en muziek.