multidisciplinaire kinderdag behandeling (MKD)
Een kind is soms onrustig, heeft driftbuien, laat zich lastig sturen of maakt moeilijk contact. Heb je zorgen over de ontwikkeling of het gedrag van je kind? Lukt het niet om je kind te begrijpen of de juiste benadering te vinden? Dan kan de dagbehandeling je mogelijk verder helpen.
Doel en beoogd resultaat
De dagbehandeling is er voor kinderen met diverse gedrags- en ontwikkelingsproblemen zoals bijvoorbeeld trauma- en hechtingsproblematiek, autisme of ADHD. Uitgangspunt bij de dagbehandeling is het kind behandelen in en samen met zijn eigen omgeving. Het stimuleren van de ontwikkeling van het kind staat centraal. We werken aan verduidelijking van de problematiek en een passende benadering. Ouders krijgen meer kennis en inzicht, wat hun opvoedvaardigheden versterkt.
Werkwijze
In de eerste zes weken wordt samen met de ouders, (voor)school of opvang, onderzocht wat de krachten en aandachtspunten zijn van kind, gezin en omgeving. Deze oriëntatiefase vindt plaats in de eigen leefomgeving. Vervolgens wordt samen met ouders bepaald waar en hoe het kind het beste geholpen kan worden. De daghulp biedt verschillende behandelmogelijkheden:
- Ambulante behandeling thuis of op school
- Therapie op locatie van JoKi-C
- Ouder-kind interactie behandeling
- Groepsbehandeling op het multidisciplinair kinderdagcentrum (MKD)
Belangrijk is dat ouders bewust voor de dagbehandeling kiezen. De behandeling is namelijk het meest succesvol bij een intensieve samenwerking met ouders. Zij kennen hun kind het beste en ieder kind ontwikkelt zich in relatie met zijn ouders. In een hulpverleningsplan wordt vastgelegd wat de doelen van de behandeling zijn en op welke wijze hieraan wordt gewerkt. Tussen ouders en het behandelteam is er regelmatig contact over de voortgang van de behandeling.